Platformen krijgen hun transformatoren

Delen via:   
20 / 11 / 2018

Op de werf van HSM in Schiedam worden de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de transformatoren in de twee platformen voor de projecten Net op zee Borssele Alpha en Beta. 

Twee keer twee

Transformatoren TenneT heeft met twee producenten contracten gesloten om de transformatoren voor de twee platforms te leveren. CGP en Royal Smit BV leveren de transformatoren vlak achter elkaar uit. Dit heeft tot gevolg dat er op de werf van HSM in korte tijd alles in gereedheid moet worden gebracht om de transformatoren te installeren. In de komende periode worden de twee platformen met zogenoemde zelfrijdende diepladers uit de constructiehal gereden. Waarna ze aan de kade worden geparkeerd. Een drijvende kraan met een hefvermogen van 1800 ton plaatst de transformatoren daarna op de juiste plekken in de twee platforms.

Door het dak naar binnen

Om het plaatsen van de transformatoren mogelijk te maken is een deel van het dak van het platform open gehouden. Na het installeren van de transformatoren wordt het dak gedicht. Mochten de transformatoren ooit moeten worden vervangen, kunnen ze op de zelfde manier ook weer uit het platform gehaald worden. HSM zal hiervoor een 'stippellijntje' op het dak van de platformen aanbrengen zodat TenneT in de toekomst weet waar de 'schaar' in het dak moet worden gezet. Voor het Beta platform komen de transformatoren eigenlijk iets te vroeg maar omdat HSM toch de beschikking heeft over de drijvende kraan is besloten de transformatoren eerder dan gepland in het Beta platform te plaatsen.

Voor de kerst klaar

De transformatoren voor het Alpha platform zijn op 15 november geleverd op de werf van HSM. De transformatoren voor het Beta platform worden in de komende weken door de leverancier getest. Wanneer alle testen goed zijn doorlopen worden de transformatoren begin december afgeleverd op de werf. Het installeren van de transformatoren staat gepland op 15 en 16 december.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.