Vanaf het werkterrein Leeghwaterweg (WKT9) in Velsen-Noord trok aannemer NRG afgelopen dinsdag de eerste van de laatste vier mantelbuisstrengen in naar het werkterrein bij de Velsertraverse (WKT8). Met nog drie boringen te gaan, is het aftellen begonnen…
De eerste mantelbuis, tussen Leeghwaterweg en Velsertraverse, komt boven bij werkterrein Velsertraverse. Foto: Jorrit ' t Hoen
Nu de boringen (in combinatie met het intrekken van de mantelbuizen) bijna zijn afgerond, komt de volgende fase in beeld. Daarin gaat het om het intrekken van de kabels, het realiseren van de mof-verbindingen en aansluitend herstellen of herinrichten van de werkterreinen.
Intrekken van de mantelbuisstreng vanaf werkterrein Leeghwaterweg. De mantelbuizen zijn bijna een kilometer lang. Foto: Jorrit 't Hoen.
De boormachine van Van Vulpen, een van de partners in het consortium van NRG, op het werkterrein Velsertraverse. Foto: Jorrit 't Hoen.
Allereerst staat het intrekken van de kabels op het programma. Bij iedere kabeltrek staat op het ene werkterrein een lier en op de andere locatie de haspels met kabels. Op dit moment bereidt NRG de werkterreinen voor op de intrekoperatie voor de kabels.
Als de kabels zijn ingetrokken, komen medewerkers van de Zuid-Koreaanse onderaannemer Taihan op de werkterreinen om de mof-verbinding aan te leggen. Met deze ondergrondse verbindingen worden de kabeldelen van de verschillende trajecten op de werkterreinen aan elkaar vastgemaakt.
Als Taihan de mof-verbindingen heeft gemaakt, komt NRG terug om de werkterreinen te herstellen naar de oorspronkelijke situatie. Ook kunnen deze terreinen in overleg met de eigenaar opnieuw worden ingericht. Naar verwachting worden alle werkterreinen begin 2023 hersteld.
Op de voormalige laslocatie langs de N197 is NRG al bezig met de herinrichting van het terrein. Anders dan de overige werkterreinen, waar straks nog elektriciteitskabels in de mantelbuizen moeten worden getrokken, zijn de werkzaamheden hier al sinds vorig jaar september afgerond.
Voor de herinrichting gingen NRG en de gemeente om tafel. Oorspronkelijk was het een beetje een rommelig hoekje dat door een hoge grondwal vanaf de N197 aan het zicht was onttrokken. Hier wordt nu met relatief weinig extra werk een meer natuurlijke overgang tussen het landgoed Westerhout en het omliggende duingebied gecreëerd.
Het werkterrein van aannemer Jan de Nul, (JLC) die zeekabels aanlegt, op het strand van Heemkerk / Wijk aan Zee. Foto: Jorrit 't Hoen.
Ondertussen wordt ook nog volop op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee gewerkt. Hier bereidt aannemer Jan de Nul (JLC) de intrek van de zeekabels voor. Hiervoor graaft JLC de twee ontvangstsleuven, die al gestut worden, uit zodat de zeekabels straks op een diepte van acht meter in het zand kunnen worden gelegd. Voor de twee overige sleuven worden de resterende damwandplaten ingetrild.