Aannemer zeekabel test ‘kabelbegraafmachine’ vanaf strand Wijk aan zee

Delen via:   
26 / 10 / 2021

Ter hoogte van het Vliegerpad in Wijk aan Zee is onze aannemer voor de aanleg van de zeekabel, Jan de Nul, volop bezig met de voorbereidingen voor de testen die waarschijnlijk vanaf eind deze week plaatsvinden vanaf het strand. Zo wordt onder andere een drijvende waterleiding getest, die de kabelbegraafmachine op zee, straks tijdens de aanleg van de zeekabels voorziet van water onder hoge druk.

Drijvende leiding
De rijplaten en de werfcontainer zijn inmiddels door de aannemer geplaatst. Vanaf eind oktober zal de aannemer ten noorden van het werkterrein van NRG bij Noorderbad een drijvende leiding intrekken. Deze wordt vervolgens gekoppeld aan de kabelbegraafmachine Starfish, die daarna op verschillende momenten vanaf het strand de zee in zal rijden. De test duurt een paar dagen.

Voorbeeld van een drijvende leiding. Foto: Jan de Nul.

‘Grote broer’
Tijdens de werkzaamheden begin volgend jaar zet de aannemer voor het begraven van de zeekabels de Moonfish in. Deze ‘grote broer’ van de Starfish wordt op dit moment op de werf in Oostende door Jan de Nul verbouwd om de zeekabels op het strand van Wijk aan Zee op een diepte van zo’n 8 meter te kunnen leggen.

De ‘starfish’. Foto: Jan de Nul

Aanvoer via terrein Tata Steel
Om de hinder voor de buurt zo laag mogelijk te houden, gebeurt de aanvoer over het terrein van Tata Steel. De test begint op donderdag of vrijdag en de mogelijkheid bestaat dat er ook ’s nachts wordt gewerkt. Bij sterke wind en veel golven, wordt de test uitgesteld tot een later moment.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.