Expositie CrossWind windpark ‘noord’ in Informatiecentrum

Delen via:   
01 / 03 / 2023

Foto: Jorrit 't Hoen

De expositie van CrossWind over het offshore windpark Hollandse Kust (noord) maakt het verhaal van TenneT over ‘wind op zee’ compleet. Waar ons Informatiecentrum in Wijk aan Zee tot voor kort alleen voorzag in informatie over de aansluiting van het windpark, kunt u als bezoeker nu ook zien hoe de energie op innovatieve wijze wordt geproduceerd in afstemming met de natuurlijke omgeving en overige activiteiten op zee.

Met een schaalmodel van één van de 69 windturbines, verschillende infowanden en videopresentaties heeft bouwer en exploitant CrossWind (een samenwerking van Shell en Eneco) de expositie over het windpark Hollandse Kust (noord) ingericht. Roos Jurriens, gastvrouw van het Informatiecentrum van TenneT, is blij met deze aanvulling in huis. “Daarmee kunnen we het verhaal van wind op zee nog gemakkelijker vertellen. Deze aanvulling maakt het voor bezoekers compleet.”

Antwoorden + weetjes

Wat gebeurt er als de wind eens niet waait? Hoe werkt een windturbine? Hoe ga je om met natuur, scheepvaart en visserij? Roos: “Op de infowanden worden naast antwoorden ook een hoop leuke weetjes gegeven die het voor bezoekers inzichtelijk maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat een wiek van een windturbine 97 meter lang is. Maar als je laat zien dat deze ongeveer 20 meter langer is dan de spanwijdte van een Airbus, dan krijgen mensen er een gevoel bij.”

Foto: Jorrit 't Hoen

Volgens de planning worden nog voor de zomer de eerste windturbines aangesloten op ons ‘stopcontact’ dat op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee staat

‘Stopcontact op zee’

Met verschillende interactieve videopresentaties laat CrossWind zien welke innovaties op dit windpark worden toegepast. De bouw van het park is inmiddels in volle gang. Volgens de planning worden nog voor de zomer de eerste windturbines aangesloten op ons ‘stopcontact’ dat op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee staat. Via de kabelverbinding in de zeebodem brengen we dit jaar dus al de eerste energie vanaf het park aan land.

Benieuwd?

Wilt u zelf zien hoe de groene stroom van zee uiteindelijk bij u in het stopcontact terechtkomt? Kom dan (op afspraak) langs in het Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee. Aanmelden kan via: roos.jurriens@tennet.eu.

Video:

Informatiecentrum Wijk aan Zee - expositie over offshore windpark Hollandse Kust (noord) door Crosswind

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.