Girls’ Day voor meiden uit groep 7 en 8 bij TenneT in Wijk aan Zee

Delen via:   
10 / 02 / 2023

Foto: Jorrit 't Hoen

Door grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, neemt de vraag naar technisch talent de komende jaren alleen maar toe. Omdat het aandeel vrouwen onder deze  technische toppers nog altijd erg laag is, willen wij bij TenneT graag aan meisjes laten zien hoe leuk werken in de sector techniek én energie⚡kan zijn!

Als beheerder van het landelijke hoogspanningsnet zijn we de komende jaren volop bezig met de aansluiting van de windparken op zee. Zo halen we voor iedereen een duurzame en schonere toekomst een stuk dichterbij.

Girls’ Day

Op donderdag 30 maart 2023 organiseert VHTO (het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT) weer de jaarlijkse Girls’ Day. Door heel Nederland openen bedrijven en technische instellingen hun deuren voor meiden van 10 tot 15 jaar. Zij kunnen dan deelnemen aan interessante activiteiten, kennismaken met vrouwen die actief zijn in een technisch beroep en leren welke studie- en loopbaanmogelijkheden er zijn.

Het team van TenneT in Wijk aan Zee draagt graag bij aan Girls’ Day en organiseert op donderdag 30 maart speciaal voor meiden uit groep 7 en 8 een ochtend vol techniek in ons Informatiecentrum aan de Zeestraat 250.

Noordzee wordt energiecentrale

Binnen tien jaar wordt 70 procent van ons huidige elektriciteitsverbruik met wind- of zonenergie opgewekt. Meer dan de helft daarvan komt dan uit wind op zee. Daarmee wordt de Noordzee onze belangrijkste energiecentrale. De taak van TenneT is om die stroom veilig en efficiënt aan land te brengen, zodat deze gebruikt kan worden door huishoudens, scholen, bedrijven en de industrie.

Er moet nog een hoop gebeuren…

Met name in deze regio wordt daar volop aan gewerkt. In de komende jaren sluiten wij voor de kust van Velsen, Beverwijk en Heemskerk de drie windparken op zee aan op het landelijke hoogspanningsnet. Daar komt heel wat bij kijken….

Foto: Jorrit 't Hoen

Powervrouwen

Na de presentatie van het ‘wind op zee’ project in ons Informatiecentrum in Wijk aan Zee gaan de meiden in gesprek met echte ‘powervrouwen’ die bij ons in de techniek werken. En natuurlijk mogen ze daarna ook zelf aan de slag met allerlei proefjes. Vorig jaar ontvingen we de meiden van De Wilgenroos die er met ons een geweldige dag van maakten.

Brief met uitnodiging

Voor ons programma op Girls’ Day ontvangen alle basisscholen in de regio een brief met daarin een uitnodiging voor deelname op donderdag 30 maart 2023. Voor de achterblijvende jongens uit de klas bieden wij op hetzelfde moment een gastles op school aan, die uiteraard ook in het teken staat van wind op zee.

Kom langs!

Ook buiten Girls’ Day laat TenneT meiden (en jongens) graag kennismaken met het project voor de aansluiting van de windparken op zee. Wil jij het hele project met een helicopterview van boven bekijken? Of via een VR-bril zien hoe de groene stroom van zee bij jou thuis in het stopcontact terechtkomt? Stuur dan een mailtje roos.jurriens@tennet.eu

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.