Groot bubbelgordijn beschermt zeeleven tegen bouwgeluiden

Delen via:   
10 / 02 / 2023

Foto: CrossWind/Van Oord

Zowel tijdens de bouw als de exploitatie, delen ontwikkelaars van windparken op zee het gebied met onderwaterbewoners. Dat vraagt om een aanpak die rekening houdt met de omgeving. Om het zeeleven te beschermen, heeft CrossWind als opdrachtgever en exploitant van het windpark Hollandse Kust (noord) tijdens de bouw een aantal maatregelen laten nemen die het onderwatergeluid beperken.

Vissen en zeezoogdieren kunnen hinder ondervinden van het geluid dat de hydraulische slaghamer produceert wanneer de ‘monopiles ’als funderingen voor de windturbines in de zeebodem worden geheid. Eén van die maatregelen is het Big Bubble Curtain. Daarvoor legt ‘waterbouwer’ Van Oord een dikke slang met gaten als een ring op de zeebodem uit, zo’n 150 meter van de heilocatie. Compressoren pompen lucht door de slang en creëren zo een onderwatergordijn van luchtbellen dat het geluid vanuit het bouwgebied grotendeels tegenhoudt.

Windpark op zee

Meer weten over de bouw van het windpark Hollandse Kust (Noord) of de manier waarop Van Oord het onderwatergeluid beperkt? dan kunt u zich op de website van CrossWind (onderaan de Nieuwspagina) abonneren voor de e-mail nieuwsbrief https://www.crosswindhkn.nl/news

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.