Grote belangstelling voor ‘wind op zee’ op Dag van de Bouw

Delen via:   
01 / 07 / 2022

Met bijna 700 belangstellende bezoekers kunnen de teams van TenneT en de aannemers Croonwolter&dros, NRG en JLC terugkijken op een geslaagde Dag van de Bouw. Al in de vroege ochtend kwamen jong, oud, techniekliefhebbers en omwonenden op zaterdag 18 juni naar de opengestelde werkterreinen in de regio IJmond.

In samenwerking met een aantal aannemers bouwt TenneT de aansluitingen waarmee duurzame windenergie van zee in de komende jaren aan land wordt gebracht. Tijdens de Dag van de Bouw kreeg iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur de gelegenheid de verschillende bouwterreinen in Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Heemskerk te bezoeken.

Bezoekers Rolf Pols en Rob Vreulink op het bouwterrein aan de Velsertraverse. Foto: Jorrit 't Hoen

Transformatorstation

Als oud-werknemer van ‘Hoogovens’ vond Rolf Pols uit IJmuiden zijn bezoek aan het bouwterrein van het transformatorstation in Wijk aan Zee zeer indrukwekkend. “Het is goed dat er hard gewerkt wordt. Want dat er op het gebied van onze nationale elektriciteitsvoorziening een hoop moet gebeuren, is voor iedereen duidelijk.” Samen met Rob Vreulink uit Velsen kwam hij vervolgens naar de Velsertraverse om te zien hoe de ondergrondse boringen van aannemer NRG werken.

Achter de hekken

Voor de gelegenheid had NRG speciaal een boormachine teruggehaald naar het terrein bij het Velsense spoor. Ook konden bezoekers er kennismaken met high tech drone technologie die ingezet wordt tijdens de werkzaamheden. Door tijdgebrek zat een bezoekje aan het strand er voor de heren niet in. “Maar daar zijn ze in de komende weken nog bezig met de zeekabels en kun je altijd terecht”, vertelt Pols. “De kans om hier achter de hekken te kijken, wilden we niet laten schieten.”

Nicolas uit Alkmaar kwam op zijn verjaardag kijken naar de transformatoren in aanbouw. Foto: Jorrit 't Hoen

Proefjes

Via tante Lisette uit Alkmaar hoorde Nicolas dat hij op zijn verjaardag een kijkje kon nemen bij de aansluiting van de windparken op zee. Om die reden kwam de kersverse 11-jarige met zijn moeder naar Wijk aan Zee voor een bezoek aan het Informatiecentrum en het naastgelegen transformatorstation in aanbouw. “De proefjes vond ik erg leuk. Zo heb ik geleerd hoe je met citroenen zelf stroom kunt maken.” Ook de techniek die komt kijken bij dit project vindt hij erg gaaf.

Geluidshuis

Nu Nicolas weet hoe al die stroom van zee straks bij hem thuis in het stopcontact komt, snapt hij ook dat het transformatorstation zo groot wordt. “En omdat het groene stroom is, is het ook goed voor het klimaat”, aldus de jarige Job. Vervolgens stapte hij samen met een groepje bezoekers één van de ‘geluidshuizen’ in die om de grote transformatoren zijn gebouwd. In deze goed geïsoleerde ruimte kregen zij tekst en uitleg over de extra geluidswerende maatregelen die Tennet neemt.

Naar het strand

Ook Nicolas vuurde zijn vragen af op Symen Veldhuis van TenneT. Met de antwoorden op zak stapte de 11-jarige met zijn moeder even later weer naar buiten. Op naar het strand. Om de laatste stempel voor zijn stempelkaart te halen voor het gratis ijsje bij Beachclub Oost.

Agata en Maciek uit Diemen-Noord op het dak van het infopunt op het strand. Met uitzicht op het werkterrein van aannemer Jan de Nul (JLC). Foto: Jorrit 't Hoen

Zeekabels

Ook Agata en Maciek uit Diemen-Noord kwamen aan het eind van de middag voor hun laatste stempel naar het strand. Vanaf het dak van de rode infocontainer keken zij uit over het werkterrein van aannemer Jan de Nul (JLC). In totaal installeert de Belgische aannemer hier vier zeekabels voor de aansluiting van onze stopcontacten op zee. Voor het Poolse paar is alles dat met energie en de toekomst te maken heeft ‘super interessant’.

Blijf op de hoogte

“Hier is de energietransitie echt tastbaar en kun je zien op welke enorme schaal daaraan gewerkt wordt”, zo blikt Maciek terug op De Dag van de Bouw. “We nemen een hoop informatie mee naar huis en zullen dit project zeker blijven volgen.” Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de aansluiting van de windparken voor de kust.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.