Laatste testen voor netaansluiting Hollandse Kust (noord)

Delen via:   
17 / 03 / 2023

Stopcontact op zee Hollandse kust (noord), kabelschip van Van Oord met de kabels voor de aansluiting windmolens. Foto: FlyingFocus

Met nog enkele weken te gaan, is het aftellen voor de inbedrijfstelling van de netaansluiting Hollandse Kust (noord) begonnen. Net als in de afgelopen maanden zal ook in de laatste weken nog volop getest worden. Ondertussen laat exploitant CrossWind op zee de kabels installeren voor het aansluiten van de eerste windturbines op ons stopcontact op zee.

Dat testen van de netaansluiting gebeurt stap voor stap. Door de verbinding tussen het transformatorstation in Wijk aan Zee en ons stopcontact op zee onder spanning te zetten, werden de zeekabels voor ‘noord’ eerder al succesvol getest. Datzelfde is ook gedaan op land, tussen het transformatorstation en ons hoogspanningsstation langs de A9 bij Beverwijk.

Laatste vinkjes
Van de ruim honderd mof-verbindingen in de bodem, bleek er slechts één niet te werken. Nu dit is verholpen door het team van de Zuid-Koreaanse kabelfabrikant Taihan, is ook dit deel van de kabelverbinding officieel gereed. Daarmee zijn we op het punt gekomen, dat er nog twee grote testen op het programma staan.

Hands on
De eerste grote test is de zogenoemde hands on test. Daarmee wordt de hele verbinding vanaf het hoogspanningsstation langs de A9 tot in het stopcontact op zee in één keer getest, met alle alarmeringen erop. Die test duurt in totaal zeven dagen. Waar nodig worden dan nog dingen aangepast.

Hands off
Aansluitend dragen we de aansluiting over aan de collega’s in ons Bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem voor de hands-off test, waarin niemand iets aanraakt. Dan hoop je natuurlijk dat er geen alarm meer afgaat. Want dat geeft aan dat alles goed samenwerkt. Ook deze test duurt zeven dagen en als beide testen succesvol zijn doorlopen, ontvangen we het grid readiness certificaat van DNV.

700 megawatt
Volgens de planning sluit exploitant CrossWind nog voor de zomer de eerste windturbines aan op ons stopcontact op zee. Vanaf dat moment zullen we al de eerste groene stroom aan land brengen. Als alle 69 windturbines voor het eind van dit jaar op het park zijn aangesloten, brengen we via deze verbinding duurzame windenergie aan land. Met een vermogen van 700 megawatt gaat dat om een hoeveelheid die vergelijkbaar is met 2,5 tot 3 procent van het huidige verbruik in Nederland.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.