Na intrek veertigste mantelbuisstreng is aannemer NRG klaar met boren

Delen via:   
01 / 06 / 2022

Wethouder Sebastian Dinjens van gemeente Velsen samen met  hoofdboorder Cor Versluis bij intrek van laatste mantelbuisstreng. Foto Jorrit 't Hoen.

Op het werkterrein van aannemer NRG bij de Velsertraverse kwam woensdag 25 juni 2022 de veertigste en laatste mantelbuisstreng van ongeveer een kilometer weer boven de grond. Daarmee is na ruim 1,5 jaar een einde gekomen aan de ondergrondse gestuurde boringen in de regio IJmond.

Met de intrek van deze laatste mantelbuisstreng tussen de werkterreinen aan de Leeghwaterweg en de Velsertraverse in Velsen-Noord zit de boorklus er voor het team van hoofd boorder Cor Versluis en zijn mannen op. Nu alle lege mantelbuizen op een diepte van zo’n dertig meter in de bodem liggen, trekt NRG daar vervolgens de door TenneT geleverde elektriciteitskabels in.

Kabelverbinding

“Op de verschillende werkterreinen in de regio worden de kabeldelen in het komende half jaar door het Zuid-Koreaanse bedrijf Taihan aan elkaar verbonden”, zo laat projectleider Marc de Bruijn namens NRG weten. “Zodra die verbindingen klaar zijn, komen we terug om de werkterreinen weer te herstellen. Naar verwachting worden alle werkterreinen eind 2022 en begin 2023 hersteld.”

Goede samenwerking

Ook de Velsense wethouder Sebastian Dinjens kwam voor deze nieuwe mijlpaal in de verduurzaming van Nederland naar het werkterrein bij de Velsertraverse. “Ik ben blij dat we als gemeente goed met TenneT en NRG hebben kunnen samenwerken om de impact op de omgeving zoveel mogelijk te beperken. De manier waarop bewoners van Velsen-Noord zijn betrokken bij de compensatieplannen voor het groen uit het Wijkeroogpark, is een goed voorbeeld van de manier waarop je met elkaar soms moeilijke en onvoorziene obstakels kunt omzetten in iets goeds.”  

Wordt vervolgd

Onlangs maakte TenneT bekend dat NRG ook de toekomstige landverbinding voor (west Beta) zal aanleggen. Dick Vergoes Houwens, projectleider Landkabel namens de netbeheerder liet toen al weten blij te zijn met het vervolg van de samenwerking: “Bij de eerdere serie boringen onder de duinen door heeft het team van NRG uitstekend werk verricht. Hierbij gaat het om uniek en specialistisch werk dat om uiterste zorgvuldigheid vraagt. Dat hebben ze uitstekend gedaan en alles is met oog en oor voor de omgeving keurig binnen de strakke planning uitgevoerd.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.