Objectieve metingen ophalen met elkaar

Delen via:   
13 / 01 / 2022

Om de eigenaren van de strandhuisjes bij Noorderbad in Wijk aan Zee zoveel mogelijk gerust te stellen, zijn heldere meetgegevens nodig. Metingen die aangeven of er straks sprake is van magneetvelden, afkomstig van de kabels die via het strand onder de duinen door gaan. TenneT liet de mensen van Noorderbad zelf een bureau kiezen. Voor zo objectief mogelijke gegevens en daarmee een onbetwiste uitkomst.

Stefan, Ruud, enkel strandhuisjeseigenaren samen met de onderzoeker van Energy Solutions. Foto: Rosita Stumpel

De magneetvelden van de kabels was volgens Robert Greve één van de meest in het oog springende punten toen TenneT de strandhuiseigenaren afgelopen zomer bijpraatte over de plannen voor het installeren van de zeekabels voor de Hollandse Kust(noord) en (west Alpha). Samen met zoon Stefan (derde generatie) exploiteert Robert het strandpaviljoen Noorderbad.

Helderheid

”De werkzaamheden duren slechts één strandseizoen, maar de kabels in het strand en onder de duinen zijn blijvend”, vervolgt Robert. ”Gezien de vrees voor schadelijke gevolgen van de magneetvelden moet daar gewoon helderheid over komen. Zeker voor de mensen wiens huisje pal boven de kabels staat.”

De diepte in

Tijdens de toelichting op de werkplannen is eerder al aangegeven dat de kabels bij de aanlanding op het strand op een diepte van zes meter komen te liggen. Door zo snel mogelijk met de boringen de diepte in te gaan, gaan de kabels straks op een diepte van 18 meter onder de huisjes door. Een situatie waarmee je volgens de experts geen magneetveld zult meten dat je kunt toeschrijven aan de kabels.

Onderzoeker van Energy Solutions maakt een van de meting. Fotograaf: Rosita Stumpel

Serieuze aandacht

”Meten is nog altijd weten”, vertelt Ruud Schagen, voorzitter van de Vereniging Familiestrand Heemskerk- Zuid. ”Je verhaal kan theoretisch nog zo goed onderbouwd zijn, maar  mensen zitten gewoon met emoties en zorgen. Begrijpelijk. Daarom zijn we ook blij dat TenneT laat zien daar serieuze aandacht voor te hebben. Met behulp van metingen door een onafhankelijk bureau zorgen we er met elkaar voor dat er straks concrete en objectieve feiten op tafel liggen.”

Onpartijdig

”Als we op die manier onrust en zorgen kunnen wegnemen, dan doen we dat uiteraard”, vult Manon Raats namens TenneT als stakeholdersmanager voor de eerder genoemde projecten aan. ”TenneT betaalt het onderzoek. Maar om een eventuele zweem van partijdigheid weg te nemen, konden Robert en Stefan, als belangenbehartigers van hun huurders, zelf naar eigen keuze een bureau inschakelen.”

Nulmeting

Op maandag 1 november is om te beginnen een zogenoemde nulmeting uitgevoerd. Robert: ”Omdat dit moment buiten het strandseizoen valt, kon de situatie ter plekke zonder kabels en zonder strandhuisjes worden gemeten. Elektrische apparaten zoals koelkasten, waterkokers of föhns in de huisjes kunnen de meting namelijk al ongewenst beïnvloeden. Volgens verwachting werd er nu dus ook letterlijk een waarde van nul microTesla gemeten. Eind volgend jaar worden de metingen herhaald als de kabels voor Hollandse Kust (noord) groene stroom aan land brengen.”

 

”Als je zoveel op het strand bent als ik en dan recht boven de kabels vertoeft, dan wil je gewoon weten waar je aan toe bent.”

 

Eerste rang

Onder begeleiding van Robert, Stefan, Ruud  en enkele strandhuiseigenaren ging een onderzoeker van Energy Solutions uit Delft aan de slag. Ook Rosita Stumpel trok voor deze gelegenheid haar laarzen aan. Al tien jaar heeft de fotografe een huisje op Noorderbad. ”Ik ben een echt zeemens. Dit jaar heb ik hier 125 nachten op het strand doorgebracht en met het oog op de kabels zit ik letterlijk eerste rang. Ik gebruik het huisje tevens als werkplek voor mijn fotografie.”

Dubbel gevoel

”Anders dan voor de bovengrondse kabels is er over de ondergrondse kabels nog niet heel veel bekend”, aldus Rosita. ”Dat geeft me een dubbel gevoel. Dat de kabels er komen, is een gegeven. Omdat deze enorm belangrijk zijn voor de energietransitie, kan ik me daar wel bij neerleggen. Maar als je zoveel op het strand bent als ik en danrecht boven de kabels vertoeft, dan wil je gewoon weten waar je aan toe bent. Daarom ben ik blij met de metingen en zeer benieuwd naar de uitkomsten volgend jaar.”

Waardering

Naast fraaie foto’s van kraanvoertuigen in de waterlijn tegen het licht van de ondergaande zon, leverde de aanpak vanuit TenneT, NRG en Noorderbad voor Rosita ook waardering op. ”Als strandhuiseigenaren zijn we goed op de hoogte gehouden via brieven en informatieavonden. Ik heb bewondering voor de manier waarop Robert en Stefan zich inzetten voor onze belangen. Dat had in mijn ogen niet beter gekund.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.