Omgevingsteam blij met belangstelling Informatiecentrum

Delen via:   
31 / 10 / 2022

In de uitvoering van onze werkzaamheden proberen we dat zoveel mogelijk met oog en oor voor de omgeving te doen. We zijn dan ook blij dat we met ons informatiecentrum aan de Zeestraat in Wijk aan Zee. Op die plek middenin het werkgebied ontvangen we regelmatig gasten. Buren met vragen, schoolklassen, groepen belangstellenden en politici. Iedereen is van harte welkom.

Richard Koenders en Roos Jurriens ontvangen 18 leerlingen van Skills. Foto: TenneT

Begin deze maand waren het achttien leerlingen van de school Skills (deel van het voormalige Kennemer College in Heemskerk). Deze jongeren zitten in het jaar dat ze een richting moeten gaan kiezen, denk hierbij aan horeca, bouw of techniek. Om ze een toekomst in de techniek echt te laten beleven, kwamen zij in het kader van de Technologieweek Techport bij ons langs.

Aansluiting

Na de kennismaking met enkele leden van ons team namen omgevingsmanager Richard Koenders en gastvrouw Roos Jurriens de leerlingen mee in het verhaal van de aansluiting van ‘wind op zee’. Na een uitleg bij de maquette en een presentatie, bezocht de groep het naastgelegen transformatorstation in aanbouw.

Mijnstoelen

Op weg naar het informatiepunt kwamen we langs de mijnstoelen die tijdens ons onderzoek naar niet-ontplofte explosieven door ons van de zeebodem zijn opgevist. “Is dit al 80 jaar oud? Dat is wel heel cool… Is het nog gevaarlijk? Mogen we het aanraken?”

Omgevingsmanager Richard Koenders geeft tekst en uitleg bij de mijnstoelen uit WOII die straks een plek krijgen in het Bunkermuseum in IJmuiden.

Veelzijdigheid

Dat ook een onderzoek naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakt van het project, was iets wat zij niet hadden verwacht. “Dat het project zo veelzijdig is en er zo enorm veel werk verzet moet worden om die windenergie aan land te krijgen, had ik nooit gedacht. Goed voor het klimaat en superinteressant”, was één van de reacties uit de groep.

Spannende mix

Tijdens de herfstvakantie nam het omgevingsteam in Wijk aan Zee deel aan de Week van de Industriecultuur. Een spannende mix waar de bezoekers muziek, dans, theater, hedendaagse maakindustrie en creatieve bedrijvigheid konden beleven in het Noordzeekanaalgebied.

‘Juist die diversiteit aan leeftijden en aandachtsvelden maakt het ontvangen van gasten zo interessant’

Industrie + cultuur

Roos: “Tijdens de Week van de Industriecultuur worden industrie en cultuur dichter bij elkaar gebracht. Zo werden door heel de Zaanstreek en de IJmond voorstellingen gespeeld op bijzondere terreinen met een industriële achtergrond. Ook werden rondvaarten en bedrijfsbezoeken zoals bij ons georganiseerd. Deze groepen bezoekers bestonden voornamelijk uit senioren. Juist die diversiteit aan leeftijden en aandachtsvelden maakt het ontvangen van gasten zo interessant.”

Het Informatiecentrum is gevestigd in Landhuis Tusschenwijck aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee.

Toekomst energievoorziening

Zo was deze groep voornamelijk benieuwd naar de veiligheidsaspecten. Richard: “Je merkt dat iedereen inmiddels een groot voorstander is van vergroening, maar tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne maken veel mensen zich zorgen over de toekomst van onze energievoorziening. Daarom is het goed dat we laten zien waar we mee bezig zijn en vooral ook waarom.”

‘Via virtual reality en de maquette laten we bezoekers uitzoomen voor een compleet overzicht van het project’

Jeugd en jongeren

Bij de groep jeugd en jongeren zijn met name de audiovisuele middelen zeer in trek. Richard: “Via virtual reality en de maquette laten we bezoekers uitzoomen voor een compleet overzicht van het project. Zo zie je hoe de stroom vanaf de windparken via onze platforms op zee en de zeekabels bij Heemskerk aan land komt. Vanaf die plek brengen we de windenergie via de landkabels naar het landelijke hoogspanningsnet langs de A9 in Beverwijk.”

Benieuwd?

Wilt u zelf zien hoe de groene stroom van zee uiteindelijk bij u in het stopcontact terechtkomt? Kom dan (op afspraak) langs in ons Informatiecentrum aan de Zeestraat 250 in Wijk aan Zee. Aanmelden kan via: roos.jurriens@tennet.eu

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.