Onderzoek Vattenfall: ‘zeevogels vermijden rotorbladen’

Delen via:   
17 / 03 / 2023

Zeevogels vermijden de rotorbladen van windturbines. Dat is van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat is gedaan naar het gedrag van zeevogels rondom offshore windparken. Met innovatieve radartechnologie in combinatie met camera’s hebben diverse gerenommeerde onderzoeksbureaus in opdracht van Vattenfall twee jaar lang het gedrag van vogels bestudeerd.

Het onderzoek vond plaats op zo’n drie tot vijf kilometer uit de kust van Aberdeen in het noordoosten van Schotland. Gedurende de looptijd van het onderzoek heeft er geen enkele botsing of zelfs bijna-botsing plaats gevonden van zeevogels met de windturbines op zee.

Voorwaarde voor opschaling
Heel goed nieuws vindt ook Jan Vos, voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie (brancheorganisatie van de windsector). “Het zorgen voor onze natuur terwijl we de klimaat- en energiecrisis oplossen is een voorwaarde voor het verder opschalen van het succes van offshore wind. Dit onderzoek is dus erg belangrijk.”

Nauwkeurig
De bevindingen kunnen het toestemmingsproces voor windparken helpen versnellen door nauwkeurigere informatie te geven over het risico op aanvaringen met vogels met behulp van realistische waarden voor vliegsnelheid, oriëntatie en hoogte. Via de volgende link vindt u de eindrapportage van het onderzoek (in het Engels): Resolving Key Uncertainties of Seabird Flight and Avoidance Behaviours at Offshore Wind Farms

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.