De betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnet is voor iedereen van het grootste belang. Daarom wordt alles dat we bij TenneT (laten) bouwen zorgvuldig getest. Zowel op zee als op land zijn we momenteel bezig met de aansluiting voor het windpark Hollandse Kust (noord). Ondertussen wordt er volop getest om verrassingen dit voorjaar (eind maart, begin april) bij de ingebruikname te voorkomen.
Drie grote trailers - voorzien van aggregaten, transformatoren en compensatiespoelen reden medio november 2022 het terrein op van het transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee. Met deze apparatuur zetten medewerkers van het test- en adviesbureau KEMA vervolgens anderhalf keer de normale spanning op kabelverbinding tussen het transformatorstation en het stopcontact op ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee.
“Zo weet je zeker dat de aansluiting straks ook onder normale omstandigheden functioneert”, laat Arthur Rondeel als projectleider systeemintegratie van de hoogspanningsinstallatie bij TenneT weten. “Met deze test is aangetoond dat de 37 kilometer lange kabelverbinding prima werkt.”
Volgens de planning is deze aansluiting voor ‘noord’ vanaf maart 2023 gereed en sluit CrossWind, de exploitant van het windpark, in het najaar de 69 windturbines aan op ons stopcontact.
Ook op het transformatorstation in Wijk aan Zee wordt volgens Arthur volop getest. “Zowel de kabels als alle overige componenten, zijn al uitvoerig getest in de fabriek. Aan ons de taak om vast te stellen of al die onderdelen vanaf het windpark tot aan het Bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem naadloos samenwerken. Zo verzamelen we stap voor stap de groene vinkjes die we nodig hebben.”
Arthur: “Zo is onlangs ook gekeken of het transformatorstation volledig vrij is van Corona.” Pardon?! “Bij hoogspanningsmasten hoor je wel eens geknisper als het vochtig is. Dit zijn ontladingen van de spanning en dat noemen ze Corona. Met die ontladingen verlies je telkens een stukje van de energie die we transporteren. Dat willen we natuurlijk niet en daarom voeren we controles uit.”
Niet met wattenstaafjes, maar door het station tijdelijk onder iets verhoogde spanning te zetten. Arthur: “Daarna breng je de spanning langzaam terug en kijk je met een speciale camera of Corona optreedt. Dit effect zie je vooral bij scherpe hoeken en punten. Tijdens die test kwam naar voren dat op enkele rails in de schakeltuin nog geen ronde afwerkkoppen waren gemonteerd. Na het plaatsen van de koppen werd de test herhaald en bleek het station coronavrij.”
Zodra alles getest is door Arthur en zijn team, geven zij het stokje door. “Dan volgt de gebruikerstest door de collega’s op de vierde verdieping van het Bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem. Zij zijn onze eigen space control en net als bij NASA in Houston volgen zij alles op grote monitoren en via datacommunicatiesystemen. Alle transformatorstations in Nederland worden vanaf daar nauwlettend gevolgd en bestuurd via glasvezelverbindingen.”
Zodra de klus voor ‘noord’ erop zit en de verbinding grid ready is, gaan Arthur en zijn team direct door met de testen voor het volgende stopcontact Hollandse Kust (west Alpha). Deze moet in 2024 in gebruik worden genomen.