Topside ‘noord’ succesvol op jacket geplaatst

Delen via:   
06 / 10 / 2022

Met behulp van het installatieschip Orion is de bovenbouw (topside) voor ons offshore transformatorstation Hollandse Kust (noord) succesvol op het onderstel (jacket) geplaatst. Deze nieuwe mijlpaal in de energietransitie vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee.

Na een korte tussenstop in de haven van IJmuiden, kwam de topside vanuit het Belgische Hoboken (Antwerpen) maandag aan op de plaats van bestemming. “Het wachten was tot het installatieschip Orion beschikbaar was en de omstandigheden qua weer en getij ons een gunstig tijdvenster boden”, zo laat Guus Siteur, projectleider offshore platformen namens TenneT weten.

IJshorentjes

Sinds november vorig jaar staat het onderstel (jacket) al stevig op de zeebodem verankerd. Het plaatsen van de topside ging volgens Guus relatief snel. “Een grote kraan op de Orion tilde de staalconstructie van 3.500 ton van het drijvende ponton. Zowel aan de jacket als aan de topside zijn zogenoemde cones bevestigd. Deze kun je vergelijken met ijshoorntjes die perfect in elkaar passen. Zo kun je de topside zonder al teveel meetwerk exact op de goede plek laten zakken.”

Aan elkaar lassen

Na de plaatsing is er een jackup barge (hefschip) naast het stopcontact op zee gelegd. Guus: “Als deze zijn poten heeft uitgeschoven en het schip als een plateau boven de golven hangt, wordt er een loopbrug tussen het schip en het platform gehangen. Op het schip verblijven de komende maanden zo’n vijftig monteurs. Zij lassen de topside aan de jacket en zorgen voor de inbedrijfstelling van de installatie.”

'In november test TenneT de glasvezelverbinding, die samen met de zeekabels is gelegd. Vervolgens kan deze in gebruik genomen worden voor de besturing van het onbemande stopcontact’

Onbemand

In november test TenneT de glasvezelverbinding, die samen met de zeekabels is gelegd. Vervolgens kan deze in gebruik worden genomen voor de besturing van het onbemande stopcontact. Guus: “Daarmee wordt straks alles vanuit ons bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem bestuurd. Naast de transformatoren die het spanningsniveau van 66 kilovolt naar 220 kilovolt brengen voor een efficiënt transport bevindt zich ook 130 kilometer kabel in de topside om alle systemen met elkaar te verbinden.”

Zeekabels

De zeekabels voor ‘noord’ liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden deze gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. In de komende weken worden ook de kabels voor (west Alpha) op veilige diepte in de zeebodem gelegd door aannemer Jan de Nul Group.

Veilig nestelen

Elk stopcontact op zee van TenneT wordt ingezet als ‘Maritiem Informatievoorziening Service Punt’ voor Rijkswaterstaat. Dit meetstation bestaat onder andere uit radars, meteorologische systemen (voor wind, neerslag, wolken en temperatuur) en ecologische monitorsystemen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Guus: “Aan de poten van de jacket zijn vishotels bevestigd om broedplaatsen voor vissen te creëren. En op de stenen ondergrond worden structuren geplaatst waar het zeeleven zich veilig kan nestelen.

Bekijk hier de video van de sail away van de topside:

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.