Topside ‘stopcontact’ Hollandse Kust (noord) met Pasen naar buiten

Delen via:   
10 / 03 / 2022

Gebroederlijk staan ze tegenover elkaar in de hal. De één bijna klaar om over een paar maanden het nest te verlaten, terwijl ook de ander wekelijks een groeispurt doormaakt. Op de werf van EQUANS in Hoboken/Antwerpen wordt hard gewerkt aan de topsides (bovenbouwdelen) voor de transformatorplatforms Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).

Van buiten ziet de topside voor Hollandse Kust (noord) er al vrij af uit. “Al het werk gebeurt nu aan de binnenkant van de grote doos”, vertelt Guus Siteur, projectleider offshore platformen bij TenneT. “In totaal wordt er in de behuizing meer dan 120 kilometer kabel geïnstalleerd, waarmee we het platform en het transport van de duurzame stroom straks op afstand kunnen besturen.”

Medewerkers van EQUANS op de topside voor het 'stopcontact' Hollandse Kust (noord). Foto: Chris Pennarts

Uitvlieger

In het Paasweekend gaat de topside voor Hollandse Kust (noord) als eerste uitvlieger naar buiten. “Dan is het hier wat rustiger op de werf en kunnen we de topside, met zo min mogelijk impact op de overige werkzaamheden, naast de hal zetten. Voor die operatie wordt een complete wand van de hal gedemonteerd, waarna de topside met behulp van grote multiwheels naar buiten wordt gereden.”

Zeereis

Vanaf april staat een volledige systeem integratietest gepland om te kijken of de topside veilig werkt. Als alles binnen enkele maanden zorgvuldig en nauwkeurig is getest, wordt de topside deze zomer op een drijvend ponton naar zijn eindbestemming gebracht. Daar staat de jacket - op zo’n 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee - al stevig verankerd in de zeebodem te wachten.

De jacket (onderstel) werd in november 2021 gemonteerd op 18,5 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee. Foto: Flying Focus

Orion

Guus: “Op datzelfde moment staat ook de sail away voor de kant-en-klare jacket van Hollandse Kust (west Alpha) gepland. “Na het vertrek uit de haven van Vlissingen, wordt eerst de jacket voor (west Alpha) met behulp van het installatieschip Orion op ruim 50 kilometer voor de kust geplaatst. Aansluitend vaart de Orion naar het windpark ‘Noord’ voor de installatie van de topside.

Groene stroom

Qua planning zit er exact een jaar tussen de fabricage van de platforms. Zo krijgt ook de topside voor (west Alpha) ondertussen steeds meer vorm. Guus: “Bijna iedere week wordt er een nieuwe sectie bovenop geplaatst en groeit de topside. Vanaf Hollandse Kust (noord) brengen we volgend jaar met ons ‘stopcontact op zee’ groene stroom aan land. Een jaar later (2024) gaat ook voor (west Alpha) de prik erop.”

Guus Siteur, projectmanager Platforms, voor de topside van het 'stopcontact' Hollandse Kust (noord). Foto: Chris Pennarts

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.