Transformatoren in bovenbouw platform (west Alpha) gehesen

Delen via:   
16 / 06 / 2022

Op 19 mei zijn de twee transformatoren in de bovenbouw (topside) van ons transformatorplatform voor Hollandse Kust (west Alpha) gehesen. Op de werf van EQUANS in Hoboken (België) werden beide transformatoren, elk  goed voor 313 ton, door het geopende dak op hun plek gezet. Samen met Smulders bouwt EQUANS de topsides voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).

Het onderstel (jacket) voor Hollandse Kust (noord) staat al enkele maanden op ruim 18 kilometer uit de kust van Egmond op de zeebodem. Daar wordt deze zomer de kant-en-klare topside op gemonteerd en in 2023 brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ (met een capaciteit van 700 megawatt) groene stroom van zee aan land.

2024 operationeel

In de periode dat de topside voor noord wordt uitgevaren, verlaat ook de jacket voor west Alpha de haven. Dit onderstel is in het afgelopen jaar door Heerema Fabrication Group in Vlissingen gebouwd. Deze jacket wordt op ruim 50 kilometer voor de kust van Egmond geplaatst. De bedoeling is dat hier volgend jaar de topside bovenop wordt gezet zodat dit stopcontact in 2024 operationeel is.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.