UPDATE strandwerkzaamheden: eerste mantelbuis ingetrokken en start tweede boring onder duinen

Delen via:   
09 / 12 / 2021

Kilometer lange mantelbuis door de duinen ligt klaar voor de intrekoperatie die vrijdagmiddag startte om 16.00 uur. Foto: Jorrit 't Hoen

Na een intensieve week waarin de eerste mantelbuis van ruim een kilometer lang met behulp van tien kranen op het strand was gelegd, kon de intrekoperatie vrijdag pas om 16.00 uur ’s middags van  start gaan. “Een vroege start zat er vrijdag niet in”, aldus projectleider Dirk van Reijendam namens aannemer NRG. “Het wachten was op een geschikt tijdsvenster gelet op het weer en het getij.”

Het duingebied blijft toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Foto Jorrit 't Hoen.

Stevige wind
“Uit de weersverwachtingen wisten we dat we te maken zouden krijgen met stevige wind”, vervolgt Dirk. “Dat had het voor ons heel erg lastig kunnen maken. Maar doordat de wind parallel aan het strand waaide, werkte dat juist in ons voordeel. Zo zorgde de wind voor een relatief vlakke zee en konden we later op de middag tijdens het afnemende tij starten met het intrekken van de buis.”

Iets na 21.00 uur zat de eerste mantelbuis in de grond. Foto Jorrit 't Hoen.

Tweede mantelbuis
Tijdens het intrekken van de laatste 100 meter had het team nog maar te maken met windkracht drie en om 21.15 uur zat de klus erop. Om ervoor te zorgen dat ook de tweede mantelbuis er voor de Kerst inligt, is NRG afgelopen dinsdag begonnen met de tweede ondergrondse gestuurde boring onder de duinen door. Dirk: “Eind volgende week willen we de tweede buis vanaf het strand intrekken.”

Veilig transporteren
Voorafgaand aan de intrekoperatie wordt de buis, net als bij de vorige keer, eerst uitgelegd op het strand. Hiervoor wordt dezelfde werkwijze toegepast om de buis veilig over de Reyndersweg te transporteren. Ondertussen worden de kunststofdelen voor de derde buis door het team van NRG aan elkaar gelast op het terrein van Tata Steel. Hiervoor start de boring in het nieuwe jaar.

Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project te volgen en wilt u actuele informatie ontvangen over de werkzaamheden? Dan kunt u daarvoor gratis onze TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.