De eerste ‘zwaar weer-test’ heeft het verhoogde werkterrein op het strand van Heemskerk met glans doorstaan. “Vorige week hadden we naast windkracht 7, met uitschieters naar 8, ook te maken met springtij”, zo blikt Dirk van Reijendam, projectleider namens NRG terug. “Maar afgezien van wat kleine lekjes, die we aansluitend eenvoudig konden verhelpen, leverde dat verder geen schade op.”
Zandtransport
“Met die ervaring kunnen we met een gerust hart stellen dat ons werkterrein robuust genoeg is voor het stormseizoen”, vervolgt Dirk. “In de afgelopen week zijn vier geotubes tegen de buitenste damwand gevuld. De rest volgt deze week. Nu ook de kuip gevuld is, zijn de zandtransporten over het strand nagenoeg afgerond. Af en toe rijdt er nu nog één dumptruck over de rijbaan. Voor het vullen van de constructie en de geotubes is ruim 50.000 kuub strandzand aangevoerd.
Ontvangstkuipen
Inmiddels is NRG bovenop ‘het fort’ begonnen met het intrillen van de damwandplaten voor de vier ontvangstkuipen. Deze vier sleuven van 5 meter breed en 20 meter lang komen naast elkaar te liggen en zijn bedoeld voor de gestuurde boringen.
Boormachines
Op de afgesloten parkeerplaats van PWN langs de Meeuweweg aan de andere kant van de duinen wordt ondertussen ‘werkterrein 2’ klaargemaakt voor de komst van de elektrische boormachine. Dirk: “Deze boormachines zijn nu nog aan het werk op de werkterreinen 10 en 11 langs de snelweg A9. Over een paar weken komen ze hier naartoe voor de boring onder de duinen door.”
Mantelbuizen
De kunststof mantelbuizen, die straks door de boorgaten onder de duinen door worden getrokken, zijn op het terrein van Tata Steel al aan elkaar ‘gelast’ en liggen inmiddels uitgelegd richting het Vliegerpad. Deze buizen hebben een diameter van 800 mm en zijn een kilometer lang. In deze vier lege buizen worden volgend jaar de zeekabels getrokken. Achter de duinen worden deze op werkterrein 2 vervolgens aan de landkabels gekoppeld.
Starfish
Naast NRG (als aannemer voor de landkabels), is ook de Belgisch-Zuid-Koreaanse aannemerscombinatie Jan de Nul Group / LS Cable & Systems begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van de zeekabels volgend jaar. Vanaf het strand en voor de kust van Wijk aan Zee zijn afgelopen weekend de werkzaamheden gestart voor een serie praktijktesten. Zo werd naast het verhoogde werkterrein de kabelbegraafmachine Starfish opgebouwd.
Onder de loep
Ook wordt een drijvende waterleiding getest, die de kabelbegraafmachine op zee straks tijdens de aanleg van de zeekabels voorziet van water onder hoge druk. “Door een aantal praktische zaken onder de loep te nemen, kijken we naar mogelijkheden voor optimalisatie”, vertelt Ward Mertens namens de aannemer. “Naast technische aspecten gaat het bijvoorbeeld ook om de communicatie tussen de deelnemende werkschepen, kranen et cetera.”
Strandonderzoek (west Beta)
Voor de aanlanding van de kabels Hollandse Kust (west Beta) ten zuiden van Wijk aan Zee wordt vanaf vandaag ter hoogte van het Kitesurfpad strandonderzoek uitgevoerd naar zogenoemde ‘blindgangers’ (niet-gesprongen explosieven) uit de Tweede Wereldoorlog.