Zeekabels voor (noord) en (west Alpha) liggen in bodem strand Heemskerk en van Noordzee

Delen via:   
21 / 10 / 2022

De Moonfish begrraaft op het strarnd van Heemskerk / Wijk aan Zee de vierde kabel. Fotograaf: Jorrit 't Hoen

Zowel de zeekabels van TenneT voor Hollandse Kust (noord), als bijna zes kilometer voor (west Alpha) zijn door aannemer Jan de Nul Group in de bodem op strand en Noordzee gelegd. Daarmee zit de klus er voor het robotvoertuig op voor de kust van Noord-Holland. De rest van de twee kabels voor (west Alpha) worden voor het eind van het jaar vanuit Zuid-Korea naar Nederland gevaren en gelegd.

Deze week zijn ook de laatste twee van vier zeekabels (220kV) begraven door aannemer Jan de Nul. Deze kabels zijn bedoeld voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Alpha). Per kabel ligt er nu bijna 6 kilometer lengte ‘afgedopt’ in de zeebodem. Zodra de rest van de kabels naar Nederland is gebracht worden de delen met een mofverbinding op zee gekoppeld.

Stopcontacten op zee

Daarna legt Jan de Nul Group de rest van de kabels tot aan het stopcontact op zee. Voor west Alpha komt dat stopcontact op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee te staan. Omdat de kabels niet hemelsbreed kunnen worden gelegd, worden deze kabels in totaal elk 70 kilometer lang.

De Moonfish in de branding op strand van Heemskerk / Wijk aan Zee met het hefschip Vole au Vent op de achtergrond. Fotograaf: Jorrit 't Hoen. 

Achter de duinen

Voor Hollandse Kust (noord) staat het transformatorplatform inmiddels op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. De zeekabels voor ‘noord’ (elk 34 kilometer) liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden de vier zeekabels gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. 

Installatie ‘noord’

Eerder deze maand werd de topside (bovenbouw) voor ‘noord’ succesvol op de jacket (onderstel) geplaatst. Naast het stopcontact op zee staat een jackup barge met een loopbrug naar het platform. Op het schip verblijft de komende maanden een team van zo’n 50 monteurs/installateurs. Zij lassen de topside aan de jacket en zorgen voor de rest van de installatie.

Op maandag 17 oktober is de eerste monopile voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord van exploitant CrossWind geplaatst. Hiermee is de bouw van het windpark van start gegaan

Start bouw windpark door CrossWind

Op maandag 17 oktober is de eerste monopile voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord geplaatst. Hiermee is de bouw  van start gegaan. In opdracht van CrossWind (joint-venture van Shell en Eneco) plaatst Van Oord de komende maanden in totaal 70 monopiles in het windpark. Deze vormen de fundering van de windturbines. Het plaatsen van de monopiles is naar verwachting medio 2023 gereed.

De stroom erop

Voor het eind van dit jaar gaan we de glasvezelverbinding voor ‘noord’, die samen met de zeekabels is gelegd, testen. Vervolgens kan deze gebruikt worden voor de besturing van het stopcontact en windpark[. In de loop van volgend jaar is het platform (met een vermogen van zo’n 700 megawatt) gereed en in combinatie met de kabelverbinding maken we duurzame energie van het windpark beschikbaar voor huishoudens, bedrijven en de industrie.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.