Aannemer zeekabels houdt serie testen voor kust van Wijk aan Zee

Delen via:   
04 / 11 / 2021

De testen die deze week plaatsvonden op het strand en voor de kust van Wijk aan Zee/Heemskerk hangen samen met het robotvoertuig Moonfish. “Dit onbemande robotvoertuig van zo’n 225 ton kun je vergelijken met een grote kraan op rupsbanden, speciaal gebouwd om op de zeebodem te werken”, zo laat Ward Mertens namens de aannemerscombinatie voor de zeekabels weten. “Deze trencher of sleuvenmaker wordt straks op ruim een kilometer voor de kust te water gelaten en rijdt dan over de zeebodem naar het strand.”

Afbeelding: schaalmodel van de Moonfish in werking. Het robotvoertuig weegt 225 ton, is 40 meter lang, 13,5 meter breed en 10 meter hoog. Ilustratie: Jan de Nul Group

Waterzwaard
Daarna komt het kabellegschip, dat de kabels heeft opgeladen in Zuid-Korea, ook voor de kust te liggen. De zeekabel wordt op het strand getrokken en in één beweging met een lier door de mantelbuizen onder de duinen getrokken. Als de kabel op het strand is afgeleverd, rijdt het robotvoertuig terug de zee in. Met behulp van een lang zwaard, waarop krachtige waterjets zijn gemonteerd, maakt de Moonfish op de terugweg een sleuf in de zeebodem waarin hij tegelijkertijd de kabel legt. Daarmee zijn de kabels goed beschermd tegen ankers en de visserij. Op het strand komen de kabels straks zo’n 8 meter onder de oppervlakte te liggen en onder de duinen ligt de mantelbuis op een diepte van 18 meter.

Onder de loep
Ward: “Door een aantal praktische zaken onder de loep te nemen, kijken we naar mogelijkheden voor optimalisatie. Naast technische aspecten gaat het bijvoorbeeld ook om de communicatie tussen de deelnemende werkschepen, kranen et cetera.” Om de hinder voor de buurt zo laag mogelijk te houden, gebeurt de aanvoer van het materieel over het terrein van Tata Steel.

Krachten meten
Zo is onder andere een drijvende waterleiding getest die de Moonfish straks tijdens de aanleg van de zeekabels van water onder hoge druk voorziet. Vanuit IJmuiden namen drie werkschepen de leiding mee tot voor de kust van Wijk aan Zee. Daar hebben zij enige tijd gelegen met de drijvende leiding tussen zich in. Ward: “Op deze manier hebben we gemeten welke krachten er op de leiding komen. Ook is de leiding op enig moment nog voor een korte periode op het strand getrokken.”

Starfish
In de afgelopen dagen is de kabelbegraafmachine Starfish, het ‘kleine broertje’ van de Moonfish op verschillende momenten vanaf het strand de zee in gereden. Ward: “Tijdens deze zogenoemde bucket runs drukte hij met de graafbak op verschillende plaatsen op de zeebodem. Zo hebben we gekeken we of de machine en de bodem voldoende stabiel zijn om daar volgend jaar op een veilige manier volgens plan te kunnen werken.”

Het testen van de starfish en de drijvende leiding in de branding ter hoogte van strandpaviljoen Noorderbad. Foto: Jorrit ’t Hoen.

‘Deze test voor de kust is met name bedoeld om vertrouwd te raken met de lokale condities. Daarbij moet je denken aan zaken als waterdiepte, stroming en de golfhoogtes bij bepaalde windsterktes’

 

Schaalgrootte
Op de werf van de Belgische aannemer in Oostende wordt ondertussen nog volop gebouwd aan de Moonfish. Ward: “Dit bestaande voertuig wordt nu opgetuigd voor het werken op een diepte van 8 meter in de zeebodem. Met de aanleg van zeekabels hebben we al de nodige ervaring, alleen de schaalgrootte van deze klus is nieuw.”

De starfish in het branding ter hoogte van het strandpaviljoen Noorderbad Foto: Jorrit ’t Hoen.

Vertrouwd raken
Ward: “Deze test voor de kust is met name bedoeld om vertrouwd te raken met de lokale condities. Daarbij moet je denken aan zaken als waterdiepte, stroming en de golfhoogtes bij bepaalde windsterktes. Deze oefening is ook bedoeld om de communicatie tussen alle deelnemende vaar- en voertuigen optimaal op elkaar af te stemmen.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.