Alpha jacket onderweg naar Nederland

Delen via:   
23 / 07 / 2020

Begin juli zijn de funderingspalen en het jacket voor het eerste platform (Alpha) van de net op zee verbinding van het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) op het schip de "Hua Xing Long" geladen. Het jacket is de onderbouw voor het platform van TenneT op zee. Op woensdag 15 juli heeft het schip de scheepswerf van Eversendai in Ras al Khaimah (Verenigde Arabische Emiraten) verlaten en koers gezet richting de Nederlandse Noordzee. Het schip wordt half augustus in Nederland verwacht. Later deze zomer wordt het jacket in zee geïnstalleerd. TenneT heeft de opdracht voor ontwerp, fabricage, transport en installatie gegund aan Petrofac Norge b.v.. De fabricage en transport van het jacket zijn uitgevoerd door onderaannemers Eversendai Offshore (fabricage) en Heerema Marine Contractors (transport). De bovenbouw van het platform wordt in onderaanneming gefabriceerd bij Drydocks World in Dubai.

In het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) komen twee platformen (Alpha en Beta) te staan die de stroom van de windturbines verzamelen en via hoogspanningskabels naar het transformatorstation op de Maasvlakte transporteren. In verschillende stappen worden de platformen in zee geplaatst. De platformen bestaan uit een bovenbouw en een onderbouw. Zo'n onderbouw heet het jacket. De stalen reus weegt 3200 ton, is 29 meter lang, 20 meter breed en 46 meter hoog.

Als de "Hua Xing Long" rond half augustus  aankomt op de Noordzee, wordt het jacket naar verwachting later deze zomer overgeladen op het hijsschip de "Sleipnir". Dit hijsschip zal het jacket op zijn plaats in het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) installeren. Volgend jaar wordt de bovenbouw van het Alpha platform geïnstalleerd, zodat het eind 2021 in gebruik wordt genomen. Het Beta platform zal tevens in verschillende stappen geplaatst worden en dient in het jaar daarna, in 2022, gereed te zijn.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.