Voor het aansluiten van de windparken Hollandse Kust (zuid) moeten straks vier kabels de Noordzeebodem in. Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé op zee moeten die kabels ruim 5 meter de bodem in om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond over te steken. Voor deze begraafoperatie heeft aannemer Van Oord de Deep Dig-It ontwikkeld, een gigantische, op afstand aangestuurde trencher. Op 6 maart zijn de testen met deze enorme machine, 'the Beast' in de Alexiahaven uitgevoerd, ter voorbereiding op de daadwerkelijke installatie van de kabels in juli van dit jaar. Voor de daadwerkelijke installatie in de zomer vinden er nog testen plaats.
De Deep Dig-It is een zogenaamd “Tracked Remotely Operated Vehicle” (TROV) die onbemand over de zeebodem rijdt, een diepe sleuf maakt voor de kabels, deze tegelijkertijd erin legt en de sleuf weer dicht maakt. Het bijzondere van deze nieuwe trencher is dat hij de allergrootste en meest krachtige in zijn soort is. De trencher weegt 125.000 kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog, en 11 meter breed. De Deep Dig-It heeft een enorm vermogen, vergelijkbaar met maar liefst twee Leopard tanks (2.500 pk) en kan daarmee kabels begraven in zeer harde grond. Naast het grote vermogen is de diepte tot waar de trencher kabels kan begraven ongeëvenaard: meer dan 5 meter. De Deep Dig-It zit vol met marine ingenuity en met de bouw van deze nieuwe trencher speelt Van Oord in op de laatste ontwikkelingen in de offshore wind markt. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oord’s offshore installatieschip MPI Adventure, die tevens is uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.
Project net op zee Hollandse Kust (zuid)
In 2018 heeft TenneT het consortium Van Oord-Hellenic Cables de opdracht gegeven om de verbinding van land naar zee aan te leggen voor het project net op zee Hollandse Kust (zuid). Het consortium installeert en begraaft de zeekabels die de ingang van Europa's drukste goederenhaven, de haven van Rotterdam, kruisen. Het project van 1.400 MW zal in 2022 voltooid zijn: Alpha (700MW) in 2021 en Beta (700MW) in 2022 en zal elektriciteit leveren voor 1,6 miljoen huishoudens. Daarmee draagt dit offshore windpark aanzienlijk bij aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2023 in totaal 4,5 GW aan geïnstalleerd vermogen windenergie op zee te hebben.