Eerste staal gesneden voor het HKZ Alpha-platform

Delen via:   
20 / 08 / 2019

Met een traditionele Indiase ceremonie waarbij een kokosnoot stuk geslagen wordt op het te snijden staal is deze zomer de bouw van het HKZ Alpha platform gestart. Op de werf van Drydocks World in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is begonnen met de bovenkant van het platform (ook wel topside genoemd). Op de werf van Eversendai Offshore in Ras al Khaimah (VAE) is gestart met de vakwerk fundering (ook wel jacket genoemd).

Gedurende de bouw van het platform gaat het ontwerpen van de verschillende systemen door. Gelijktijdig met dit proces is het ontwerp van het HKZ Beta platform ook gestart.

Tijdens de dankwoorden werd het belang onderstreept dat naast een tijdige en kwalitatief hoogwaardige levering van de twee platformen ook het veilige werken aan het project een van de prioriteiten is.

Planning

Het jacket en de topside van het Alpha platform verlaten in het voorjaar van 2020 de werven in de VAE. Zowel het jacket als de topside van het Alpha platform worden met een speciale 'Fast Transfer Vessel' naar Nederland verscheept waar ze in de Rotterdamse haven aan boord van het kraanschip Sleipnir worden gehesen. Bij gunstige weersomstandigheden vaart de Sleipnir vervolgens naar de locatie op zee om daar de installatie uit te voeren. Voor de zomer van 2020 wordt het platform dan in het windenergiebied Hollandse Kust (zuid) geïnstalleerd. Daarna wordt eind 2020 de topside uitgevaren en rond de jaarwisseling op het jacket geplaatst. Deze planning is uiteraard afhankelijk van gunstige weersomstandigheden. Dan volgt er een periode waarin het platform gebruiksklaar wordt gemaakt waarna het platform in de zomer van 2021 gereed is voor het transporteren van energie vanaf zee naar land.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.