Kabelwerkzaamheden in de zomer

Delen via:   
23 / 07 / 2020

Deze zomer worden de eerste zeekabels (Alpha) voor het net op zee Hollandse Kust (zuid) gelegd. De 220kV hoogspanningskabels worden geproduceerd door de kabelfabrikant Hellenic Cables uit Griekenland. Op 21 juli kwamen de kabels aan in de Waalhaven in Rotterdam. De kabels worden vervolgens overgeladen op het kabelschip de Nexus van Van Oord. Begin augustus starten de werkzaamheden en worden de kabels in de zeebodem begraven. 

De net op zee verbinding voor Hollandse Kust (zuid) Alpha bestaat uit twee 220kV kabelverbindingen. Deze worden in twee fasen gelegd en duren elk zo'n zes tot acht dagen. De twee verbindingen worden in de zomermaanden aangelegd.

Voor de aanlanding van de zeekabels op de Maasvlakte wordt onder meer de belangrijke scheepvaartroute Maasmond gekruist. De zeekabels worden ter hoogte van de zeewering bij het transformatorstation op de Maasvlakte aan land getrokken. Gedurende de aanleg in en nabij de Maasmond wordt de speciaal ontwikkelde Deep Dig-It ingezet. De Deep Dig-It is door Van Oord ontwikkeld en kan over de zeebodem rijden terwijl hij een diepe sleuf maakt voor de zeekabels, die kabels erin legt en vervolgens de sleuf dicht.

Verder worden ook de schepen MPI Adventure en de Nexus van Van Oord bij de aanleg ingezet. Op de MPI Adventure staat de kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt. De Nexus heeft de zeekabel aan boord die de bodem ingaat. Verder op zee wordt voor het aanleggen van de zeekabels een tweede type trencher ingezet, genaamd de Dig-It.

Eerder dit jaar werd al een test gedaan met de Deep Dig-It. Zie de video hieronder:

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.