Onderwaterrobot Deep Dig-It maakt succesvolle oversteek door Rotterdamse Maasmond

Delen via:   
04 / 08 / 2021

Voor de aansluiting van het net op zee Hollandse Kust (zuid) worden vier offshore kabels ingegraven in de bodem van de Noordzee. Voor de eerste tien kilometer van het offshore kabeltracé worden deze kabels 5,5 meter diep in de zeebodem gegraven om de drukke Rotterdamse waterweg Maasmond te kruisen. De eerste twee kabels zijn in september 2020 al geïnstalleerd en aangesloten op het Alpha-jacket, het onderstel van het Alpha-transformatorplatform op zee. De derde en vierde kabel worden deze zomer geïnstalleerd; werkzaamheden zijn momenteel in volle gang.

Deep Dig-It

De onderwaterrobot Deep Dig-It is dinsdag 3 augustus met succes met de derde kabel de Maasmond overgestoken en is nu op weg naar het onlangs geïnstalleerde Beta-jacket van Hollandse Kust (zuid), zo'n 22 kilometer voor de kust van Den Haag.

Deep Dig-It is speciaal voor de kabelwerkzaamheden binnen dit project ontwikkeld door Van Oord. Deep Dig-It is een gigantische, op afstand bestuurbare onderwatersleuvengraver, ook wel Tracked Remotely Operated Vehicle (TROV) genaamd. Deep Dig-It graaft niet alleen de sleuven, maar legt ook de kabels in de sleuven en sluit daarna de sleuven weer af.

Voorbereidende werkzaamheden

Het consortium Van Oord - Hellenic Cables, dat in opdracht van TenneT de werkzaamheden uitvoert, is momenteel bezig met de installatie van de kabels naar het Bèta-platform. De kabels naar zusterplatform Alpha en de zogenaamde interlinking kabel, die het Alpha- en Bèta-platform met elkaar verbindt, waren eerder al succesvol geïnstalleerd. De voorbereidende werkzaamheden werden in de afgelopen dagen afgerond. De kabels die aan het Bèta-jacket worden geïnstalleerd, zijn donderdag 29 juli aan land getrokken naar het nieuwe transformatorstation op de Maasvlakte. De kabels hebben een totale lengte van 34 kilometer.

Kabels aanleggen

De Bèta-kabels wegen ongeveer 100 kilogram per meter. Ze bestaan uit drie kernen gemaakt van aluminium. De kabels hebben een diameter van 30 centimeter. Beide kabels werden op spoelen geladen in het kabelschip 'Living Stone'. Dit kabelschip vaart op vloeibaar gas (LNG), wat de uitstoot vermindert. De installatie van het meer dan 34 kilometer lange kabeltracé zal ongeveer vier weken in beslag nemen en naar verwachting medio september zijn voltooid. 

Topsides

Aan het eind van dit jaar wordt de topside, het transformatorstation zelf, op het Alpha-jacket gehesen. De topside van het Bèta-jacket volgt naar verwachting begin volgend jaar. Zodra de topsides op de jackets zijn gehesen, worden de laatste systemen aangesloten, getest en in bedrijf genomen. De windturbines van het windpark Hollandse Kust (zuid) kunnen dan worden aangesloten. Naar verwachting is het windpark in 2023 volledig operationeel.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.