Werkzaamheden transformatorstation Maasvlakte

Delen via:   
23 / 07 / 2020

Op land zijn de werkzaamheden voor het net op zee Hollandse Kust (zuid) in volle gang. De stroom van de windturbines die op zee komen, wordt straks met 220kV kabels aan land gebracht naar het nieuwe transformatorstation van TenneT op de Maasvlakte. In dit transformatorstation wordt het spanningsniveau omgezet van 220 kV naar 380 kV, zodat de elektriciteit op het landelijk hoogspanningsnet kan worden getransporteerd.

De civiele werkzaamheden van fase 1 zijn afgerond. In totaal is er ca. 6.700m3 beton gestort. Verder zijn alle staalconstructies geplaatst. Deze zijn nodig voor het plaatsten van componenten zoals scheiders, vermogenschakelaars en isolatoren. Hiervoor is ongeveer 530 ton staal gebruikt.

De vier Siemens powertransformatoren voor het nieuwe station op de Maasvlakte worden gebouwd in Oostenrijk. Elke powertransformator weegt 300 ton (inclusief koelelementen). Ze komen per schip naar Rotterdam en worden dan op een oplegger gehesen om daarna ter land het laatste deel van de route naar het transformatorstation af te leggen. In juni en juli zijn de eerste twee powertransformatoren in Nederland aangekomen en geïnstalleerd op het transformatorstation. In de loop van de zomer augustus en september worden de andere twee powertransformatoren verwacht en zullen deze ook worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn ook reeds twee van 220kV shuntreactoren van Royal Smit geplaatst. Het plaatsen van de elektrische componenten op 380Kv niveau en het 220kV gedeelte voor Alpha 1 & 2 bereikt ook zijn eindfase.

Tenslotte is gestart met het leggen en aansluiten van de kabels. Voor het totale transformatorstation wordt ongeveer 136km kabel gelegd. (Hoogspanningskabels, Laagspanningskabels en telecom kabels). Op dit moment worden de besturings- en beveiligingskasten getest.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.