Platform op zee

Delen via:   

Nieuw jacket voor stopcontact op zee Hollandse Kust (zuid) geïnstalleerd

De tweede onderbouw (jacket) van TenneT's stopcontact op zee voor het windpark Hollandse Kust (zuid) is in juli 2021 gearriveerd op zijn eindbestemming, zo'n 22 kilometer voor de kust van Den Haag en daar geïnstalleerd. Het zwaargewicht van 2852 ton is in opdracht van hoofdaannemer Petrofac door een speciaal hijsschip van het Nederlandse Heerema op de bodem van de Noordzee geplaatst. Eind mei vertrok het jacket vanaf de werf in de Verenigde Arabische Emiraten, waar het is gebouwd. Bekijk ook de onderstaande video over de zogenaamde 'sail out'.

Fundament

Het jacket is 50 meter lang, 34 meter breed en 44 meter hoog en is met zes palen met een gewicht van elk 162,5 ton in de zeebodem verankerd. De 57,7 meter lange palen zijn 46,5 meter de zeebodem ingeheid. Vervolgens is het jacket aan de palen bevestigd. Dit geheel vormt samen het fundament voor het transformatorstation voor het windpark Hollandse Kust (zuid). Er worden twee transformatorplatforms met een capaciteit van elk 700 MW gebouwd. Het eerste jacket voor windpark Hollande Kust (zuid) werd in september vorig jaar al op de Noordzee geïnstalleerd. Het windpark wordt door Vattenfall en mede-eigenaar BASF ontwikkeld.

Eind 2021 wordt de bovenbouw, het transformatorstation zelf, op het eerste jacket gehesen en is het platform op zee gereed. De bovenbouw van het tweede jacket volgt naar verwachting begin volgend jaar. Zodra de platforms op het jacket zijn gehesen, worden de laatste systemen aangesloten, getest en in gebruik genomen. Daarna worden de kabels van de windturbines aangesloten en is het windpark naar verwachting in 2023 volledig operationeel.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.