Zeekabel

Delen via:   

Voor de aansluiting van het net op zee Hollandse Kust (zuid) worden vier offshore kabels ingegraven in de bodem van de Noordzee. Voor de eerste tien kilometer van het offshore kabeltracé worden deze kabels 5,5 meter diep in de zeebodem gegraven om de drukke Rotterdamse waterweg Maasmond te kruisen. De eerste twee kabels zijn in september 2020 al geïnstalleerd en aangesloten op het Alpha-jacket, het onderstel van het Alpha-transformatorplatform op zee. De derde en vierde kabel worden in de zomer van 2021 geïnstalleerd en aangesloten op het Beta-platform en op het landstation op de Maasvlaakte.

In de volgende video geeft projectleider Niek de Graaf uitleg over de werkzaamheden. Tip: Klik op 'subtitels' (het vierkante icoontje links van het wieltje rechtsonder in de video) om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten.

Deep Dig-It

De onderwaterrobot Deep Dig-It is dinsdag 3 augustus jl. met succes met de derde kabel de Maasmond overgestoken en op woensdag 18 augustus jl. met de vierde kabel. Deep Dig-it is nu op weg naar het onlangs geïnstalleerde Beta-jacket van Hollandse Kust (zuid), zo'n 22 kilometer voor de kust van Den Haag.

Deep Dig-It is speciaal voor de kabelwerkzaamheden binnen dit project ontwikkeld door Van Oord. Deep Dig-It is een gigantische, op afstand bestuurbare onderwatersleuvengraver, ook wel Tracked Remotely Operated Vehicle (TROV) genaamd. Deep Dig-It graaft niet alleen de sleuven, maar legt ook de kabels in de sleuven en sluit daarna de sleuven weer af.

Kabels aanleggen

De Bèta-kabels wegen ongeveer 100 kilogram per meter. Ze bestaan uit drie kernen gemaakt van aluminium. De kabels hebben een diameter van 30 centimeter. Beide kabels werden op spoelen geladen in het kabelschip 'Living Stone'. Dit kabelschip vaart op vloeibaar gas (LNG), wat de uitstoot vermindert.

Zo worden zeekabels gemaakt

De zeekabels hebben weliswaar momenteel een diameter van 30 centimeter, maar begonnen ooit als dun draadje in de kabelfabriek in Griekenland. In de volgende video geven we een kijkje achter de schermen van het productieproces bij Hellenic Cables.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.