Geotechnisch onderzoek op het Slufterstrand van de Maasvlakte

Delen via:   
26 / 10 / 2021

Van 1 november tot en met 5 november aanstaande vindt geotechnisch onderzoek plaats op het Slufterstrand van de Maasvlakte. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Next Geosolutions in opdracht van TenneT. De inzichten die dit onderzoek opleveren, helpen ons bij het ontwerp en de aanlegtechnieken van de kabels die over enkele jaren het Net op zee IJmuiden Ver Beta en IJmuiden Ver Gamma met de nieuw te bouwen converterstations op de Maasvlakte verbinden.

Wat gebeurt er precies tijdens het onderzoek?

Tijdens geotechnisch onderzoek wordt een sonde in de bodem gedrukt met een constante snelheid. De sonde bestaat uit een smalle buis met een diameter van 5 centimeter. Op de tip van de buis zijn sensoren bevestigd. Iedere 50 meter wordt de buis tot 10 meter diepte de bodem in gedrukt. Hierbij meten we onder meer de weerstand die de sonde daarbij ondervindt.

Ter illustratie: De sonde zal over het algemeen minder kracht nodig hebben om door klei of veen te drukken (lage weerstand) dan om door zand te drukken (hoge weerstand). Daaruit kunnen we de mechanische eigenschappen van de bodem afleiden.

Ook halen we middels boringen grondstalen uit de bodem voor analyse. De boring heeft een diameter van maximaal 20 centimeter.

Wat merkt u van dit onderzoek?

De sonderingen en boringen vinden plaats vanuit speciaal daartoe ingerichte wagens met rupsband en veroorzaken geen hinder of overlast.

Tijdens het geotechnisch onderzoek kan iedereen het strand van de Maasvlakte gewoon bezoeken; het onderzoek vindt overdag plaats nabij de KiteSpot en neemt weinig ruimte in beslag.

Bezoekers kunnen om de werkzaamheden heen lopen. We verzoeken eventueel aanwezige kitesurfers om hun lijnen op afstand te houden.

Het geotechnisch onderzoek is weersafhankelijk. Bij ongunstige weersomstandigheden kan het onderzoek worden uitgesteld. Mocht dit het geval zijn, dan informeren we u over de nieuwe planning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Vul dan het contactformulier in.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.