Netbeheerder op zee

Delen via:   

We kunnen niet  zonder; elektriciteit is een eerste levensbehoefte geworden. Overal gebruiken  we elektriciteit: thuis, op het werk, en voor ons vervoer. Daarom hebben wij een betrouwbaar en toekomstbestendig elektriciteitsnet nodig.

TenneT is de beheerder van het elektriciteitsnet in Nederland en heeft de taak om een elektriciteitsnet op zee aan te leggen, zodat de windparken op zee aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet op land.

Goedkoper en betrouwbaarder

Een flinke poos geleden moesten ontwikkelaars van windparken op zee zelf zorgen voor de verbinding met het elektriciteitsnet op het vasteland. Vanwege de groei van het aantal windparken op zee heeft de overheid laten onderzoeken wat de beste manier is om die elektriciteit naar land te brengen. Het onderzoekscentrum ECN becijferde dat één net, beheerd door één organisatie, goedkoper en betrouwbaarder is dan verschillende losse aansluitingen. In juni 2014 heeft de minister van Economische Zaken TenneT aangewezen als meest geschikte partij hiervoor, onder andere vanwege de ruime ervaring van TenneT met het aansluiten van windparken op zee in Duitsland.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.