Seismische metingen op het Banjaardstrand in mei en juni

Delen via:   
30 / 04 / 2021

In mei en juni voeren we seismische metingen uit op het Banjaardstrand ter hoogte van Strandpaviljoen View in de gemeente Noord-Beveland. Dit is de locatie waar straks de kabelverbinding onder de Veerse Gatdam doorloopt. De metingen worden uitgevoerd door Next Geosolutions in opdracht van TenneT.

Wat gebeurt er precies op het Banjaardstrand?

Bij seismische metingen wordt dichtbij de grond een geluidsgolf geproduceerd. Deze geluidsgolf dringt door de bodem heen en reflecteert op de verschillende bodemlagen, zoals de volgende afbeelding laat zien. Op deze manier kan de bodemstructuur in kaart worden gebracht. 

De geluidsgolf wordt handmatig geproduceerd door met een moker op een metalen plaat op de grond te slaan. Dit geeft een dof geluid. De geluidsgolven die dit oplevert, worden opgevangen door een reeks speciale microfoons, de 'geophones'.

Wat merkt u van de metingen op het Banjaardstrand?

Tijdens de seismische metingen op het Banjaardstrand kan iedereen het strand gewoon bezoeken; de onderzoekswerkzaamheden vinden overdag plaats, nemen weinig ruimte in beslag en bezoekers kunnen om de werkzaamheden heen lopen. We verzoeken eventueel aanwezige kitesurfers om hun lijnen op afstand te houden.

Het geluid van de slag op de plaat is op een tiental meters afstand niet meer dan een doffe puf en wordt doorgaans niet of nauwelijks opgemerkt door mensen en dieren in de omgeving.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Stel uw vraag via het contactformulier.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.