Dijk- en kwelderonderzoeken Kloosterburen

Delen via:   
11 / 03 / 2021

Wat zijn de bodemeigenschappen in de buurt van de aanlanding van de kabels straks?  Dat onderzoeken we momenteel op de dijk en kwelders bij Kloosterburen. We willen weten wat de bodemeigenschappen zijn, hoe de samenstelling van de grond is en de 'draagkracht' van de grond. Door de korrelgrootte, het vochtpercentage en de verdeling van de grondsoorten te meten kunnen we bijvoorbeeld berekenen hoeveel warmte de kabels afgeven. Met de kennis die het grondonderzoek oplevert kunnen we bepalen welk type kabels nodig is, waar ze precies komen te liggen en op welke diepte.

De kabel komt zo'n dertig meter diep onder de dijk. Bij deze zogenoemde bodem- en veldonderzoeken nemen we grondmonsters door handmatige- en mechanische boringen. Om de vijftig meter gaat er een pijp de grond in. Voor de bodemonderzoeken kennen we vier methoden:

Opnamen OOG-tv
Van de bodem- en veldonderzoeken maakten we samen met OOG-tv opnamen. Doel van deze opnamen is het kijkend publiek eind maart in een uitzending uit te leggen waarom deze onderzoeken belangrijk zijn voor de hoogspanningsverbinding. Ook leggen we uit hoe dit project onderdeel is van de energietransitie in aanloop naar de klimaatdoelen. 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.